Over

DOLS is het muzikale project waarvan rasverteller Chris Dols (1985) sinds het begin in 2015 de drijvende kracht vormt. Net als zijn tweelingbroer Stijn, die vaak van de partij is, groeide hij op in de Limburgse Mijnstreek. De act staat garant voor melodische gitaarsongs in de rijke tradities van de Britse popschool. Liedjes in het haast universele Engels maar ook in het diep persoonlijke van de streektaal, met pakkende verhaallijnen over vallen en opstaan, verliezen en winnen, geloven of toch niet, kortom: het grillige leven van alledag. En, in toenemende mate, ook over petites histoires uit de negentiende en twintigste eeuw die ons allen in zekere zin verbinden. Verwacht als afspiegeling van zulke weerbarstigheid geen gepolijste tracks die altijd keurig volgens de wetten en regels van de popmuziek zijn geschreven, maar onbevangen en soms dwarse en rafelige liedjes met ziel uit het zuiden van het land. Chris is als liedjesmaker ook lid van het Limburgse collectief Troubadours van de Toekomst.

Met drie platen – de naamloze debuut-EP (2016), debuutalbum “Two & One” (2019) en de EP “HQ Live and Unplugged” (2020) – op zak speelden en self-releaseten Chris en Stijn zichzelf in enkele jaren tijd samen met wat vrienden vanuit hun woonkamers naar optredens zoals dat op het Valkhof Festival (2019). Ze opereerden daarbij geheel op eigen kracht. Zonder platenbaas of manager of boeker of plugger, en zonder jarenlange muzikale opleiding en grote budgetten.

© Roy Soetekouw
© Roy Soetekouw

De uitgebrachte platen brachten de broers ondanks of misschien wel juist dankzij die authenticiteit en onafhankelijkheid veel moois: op een haar na en dus nét niet in een uitverkocht Poppodium Doornroosje in het voorprogramma van het Belgische Novastar, maar wél andere concerten op inspirerende locaties, gloedvolle recensies, en achtergrondartikelen in zowel Gelderse als Limburgse media. Zo groeide het centrale bereik, van huis en straat naar de stad, de regio en twee provincies. Begin 2020 sleepten de broers een nominatie in de wacht voor Beste Nieuwkomer bij de 3voor12 Gelderland Awards.

Op dat moment werd er al gewerkt aan de (pre)productie van de vierde plaat “Veurvaajers”, wederom een langspeelalbum, dat in april 2022 is verschenen en in het algemeen wordt beschouwd als het beste werk tot dusverre. Het wist door te dringen tot in de kolommen van de nationale kwaliteitspers (NRC Handelsblad) en Heaven Magazine. Voor het project kregen de broers de Makersregeling Van Pop in Limburg en de Provincie Limburg. In de lente van 2022 stonden ze met band in het voorprogramma van zanger, songschrijver en gitarist Anne Soldaat en op het Bevrijdingsfestival Limburg.

© Roy Soetekouw

Ultieme dromen? Chris: “In 2013/2014 waren Stijn en ik nog niet staat om fatsoenlijk een akkoord aan te slaan, laat staan zelf nummers te schrijven of een plaat op te nemen. We koersen bovendien niet op basis van een heilig masterplan en klampen ons evenmin vast aan torenhoog opgeschroefde ambities. Maar als we toch ooit zouden kunnen spelen op het magnifieke Pinkpop, waar we al sinds onze tienerjaren heen gaan. Dat zou ultiem zijn! In dit opzicht is het onwijs gaaf dat we bijvoorbeeld in juli 2019 tijdens de Vierdaagse Feesten op het Valkhof Festival hebben gestaan tussen grote namen als de Ierse band Fontaines DC. En dat we in 2022 mochten openen voor gitaarlegende Anne Soldaat”.