Over

DOLS is het muzikale project waarvan rasverteller Chris Dols (1985) sinds het begin in 2016 de drijvende kracht vormt. Met vier platen – de naamloze debuut-EP (2016), debuutalbum “Two & One” (2019), de EP “HQ Live and Unplugged” (2020) en het conceptalbum “Veurvaajers” (2022) – op zak speelde en self-releasete de act zichzelf in enkele jaren tijd vanuit woonkamers naar optredens zoals dat op het Valkhof Festival, het Bevrijdingsfestival Limburg en in het voorprogramma van Anne Soldaat. De act opereerde daarbij geheel autonoom en op eigen kracht. Zonder platenbaas of manager of boeker of plugger, en zonder jarenlange muzikale opleidingen en grote budgetten. Steeds meer weet DOLS zichzelf op geheel eigen wijze te positioneren in het Nederlandse poplandschap. Begin 2020 sleepte de act een nominatie in de wacht voor Beste Nieuwkomer bij de 3voor12 Gelderland Awards. Het conceptalbum Veurvaajers wist door te dringen tot in de kolommen van de nationale kwaliteitspers (NRC Handelsblad) en Heaven Magazine. In 2023 zal er samen met producer Jeroen Kruit (JuntoBeats) volop worden gewerkt aan een nieuwe plaat, over en geïnspireerd op het wonderlijke leven van muzikant Nicolas Reubsaet (1843-1887) in onder meer Brussel, Londen en Parijs: een poëtische en historisch geladen altpop dubbel-EP (acht tot tien tracks, deels in het Nederlands) waarmee de act in muzikaal opzicht nieuwe wegen inslaat.

DOLS begon als een duo (Chris en tweelingbroer Stijn) en is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een solide collectief dat binnen een vaste groep van acht muzikanten speelt in steeds wisselende samenstellingen, maar altijd met Chris als constante factor. De act staat garant voor melodische, gloedvolle gitaarsongs in de rijke tradities van de Britse popschool, al klinkt geen van de tot nu toe uitgebrachte platen hetzelfde. Ze bevatten liedjes in het haast universele Engels maar ook in het diep persoonlijke van de streektaal, met pakkende verhaallijnen over vallen en opstaan, verliezen en winnen, geloven of toch niet, kortom: het grillige leven van alledag. En, in toenemende mate, ook over petites histoires uit de negentiende en twintigste eeuw. Verwacht als afspiegeling van zulke weerbarstigheid geen gepolijste tracks die altijd keurig volgens de wetten en regels van de popmuziek zijn geschreven, maar onbevangen en soms dwarse en rafelige liedjes met ziel uit het zuiden van het land. Sinds 2022 is Chris als liedjesmaker ook lid van het bekende Limburgse collectief Troubadours van de Toekomst – met onder meer Thimo Gijezen, Harold K, Ivo Rosbeek en Linda Zijlmans. Op 5 mei 2023 spelen de Troubadours op de Main Stage van het Bevrijdingsfestival Limburg.

Ultieme dromen? Chris: “In 2013/2014 was ik nog niet staat om fatsoenlijk een akkoord aan te slaan, laat staan zelf nummers te schrijven of een plaat op te nemen. We koersen bovendien niet op basis van een heilig masterplan en klampen ons evenmin vast aan torenhoog opgeschroefde ambities. Maar als we toch ooit zouden kunnen spelen op het magnifieke Pinkpop, waar we al sinds onze tienerjaren heen gaan. Dat zou ultiem zijn! In dit opzicht is het onwijs gaaf dat we bijvoorbeeld in juli 2019 tijdens de Vierdaagse Feesten in Nijmegen op het Valkhof Festival hebben gestaan tussen grote namen als de Ierse band Fontaines DC. En dat we in 2022 in het Sittardse Poppodium VOLT mochten openen voor gitaarlegende Anne Soldaat”.

© Roy Soetekouw
© Roy Soetekouw