Muzieklezing “Veurvaajers” || Trevianum Sittard, 26-04-2022

Op dinsdag 26 april aanstaande zal Chris Dols het publiek meenemen op reis door het verleden. In woord, beeld en muziek maakt hij op basis van de geschiedenis van zijn familie inzichtelijk hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. De Dolsen: een Limburgse boerenfamilie uit Munstergeleen en Windraak die in de tweede helft van de negentiende eeuw een landbouwcrisis van formaat voor de kiezen heeft gekregen en naar Maastricht is getrokken om er onder de rook van De Sphinx in de ontluikende aardewerkfabricage te gaan werken. Decennialang is deze eerste grootindustriële stad van Nederland de dagelijkse horizon van de Dolsen blijven bepalen.

Met deze ‘muzieklezing’ wordt stilgestaan bij het verschijnen van het rijk geïllustreerde en in fullcolour uitgevoerde boek mét conceptalbum op CD-formaat Veurvaajers. Een crossmediale geschiedenis van Zuid-Limburg in tien familieverhalen, 1780-1980 op 1 april 2022. Muzikaal gezien zal Dols (gitaar en vocalen) op basgitaar worden vergezeld door Sittardenaar Sjors Wijnands. De organisatie is in handen van twee historische verenigingen: de Kring De Westelijke Mijnstreek van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en Vereniging Sittards Verleden (VSV).

De activiteit is gratis voor LGOG-leden met lidmaatschapspas. Entree voor leden VSV: vier euro (vrije entree voor VSV-leden die al voor het hele jaar hebben betaald). Entree voor niet-leden van LGOG en VSV: zes euro. In de pauze wordt de bezoeker een consumptie aangeboden. Graag vooraf aanmelden bij LGOG-secretaris Helmi van Bergen (helmi.vanbergen@home.nl).