Nieuw album op komst: “Veurvaajers”

Na drie goed ontvangen platen—de debuut-EP “DOLS” (2016), debuutalbum “Two & One” (2019) en de EP “HQ-Live and Unplugged” (2020)—is er een nieuw album van DOLS op komst: “Veurvaajers” (‘Voorvaders’ in het Maastrichts).

In tien treffende miniatuurtjes, geschreven op een stokoude (1969) 12-string gitaar uit Chicago, en telkens gezongen in onvervalst Limburgs dialect, voert “Veurvaajers” de luisteraar op hoofdlijnen mee in de geschiedenis van de oorspronkelijk uit Munstergeleen afkomstige familie Dols tussen 1780 en 1980. In de loop van de negentiende eeuw trok deze familie naar Maastricht om er te gaan werken in de aardewerkfabrieken De Sphinx van nakomelingen van de grootindustrieel Petrus Laurentius Regout (1801-1878). Decennialang bleef de stad de dagelijkse horizon van de Dolsen bepalen.

Van alle tracks op “Veurvaajers” is de pre-productie inmiddels zo goed als gereed. Eén nummer is bovendien reeds in vrij definitieve versie opgenomen. De overige songs worden naar verwachting in de eerste helft van 2021 op band gezet. Begin 2022 moet het nieuwe album verschijnen. Kunstfotograaf Roy Soetekouw is nauw betrokken bij het project.

Op donderdag 15 juli 2021 zal in Sittard een aantal liedjes live ten doop worden gehouden tijdens een muzieklezing bij het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). Tevens zal Chris dan meer vertellen over de familiegeschiedenis en over de plaat in wording.