Veurvaajers

“Met een paar sterke protagonisten een hele streek neerzetten, in tien scènes die feitelijk als korte films partjes Limburgse werkelijkheid verbeelden”.
Harold Konickx, singer-songwriter, Jo Erens Laureaat 2018

“Brits meets Limburgs in een plaat over en mét familie. (…) Een sprekend portret van de Limburgse geschiedenis”.
Christa Koeyvoets, Pop in Limburg

Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Veurvaajers: deze crossmediale geschiedenis laat je terug de tijd in gaan naar Zuid-Limburg in de periode 1780-1980. Op 1 april 2022 verschijnt er bij Uitgeverij Leon van Dorp uit Heerlen op cd-formaat (10 tracks) een conceptalbum met verhalende luistermuziek in Limburgs dialect, met bijdragen van gastmuzikanten zoals toetsenist Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten), én een bijbehorend fullcolour koffietafelboek in het Nederlands (175 pagina’s). De muziek werd gemastered door Wessel Oltheten, bekend vanwege zijn werk voor onder meer Michael Jackson, DeWolff en Anne Soldaat. Net als anderen alvast een exemplaar reserveren uit de in omvang beperkte oplage? Dat kan via de website van de uitgeverij.

In muziek, beeld en woord neemt vooral Chris Dols (1985) de familiegeschiedenis van hem en zijn tweelingbroer Stijn onder de loep. Om erachter te komen hoe bepaalde vertellingen en zekere kernwaarden—hard werken, zelfontplooiing, niet opgeven, kansen grijpen, jezelf nuttig maken—vanuit de laatste generaties aan hen zijn doorgegeven. In treffende miniatuurtjes over hun voorouders, telkens passend muzikaal omlijst en gezongen in onvervalst Limburgs dialect, voeren zij de luisteraar mee in hun stamboom. Door de alledaagse gebeurtenissen die zij vertellen, roepen zij een wereld van weerbaarheid op die vaak vreemd lijkt maar tegelijkertijd opvallend vertrouwd.

Ontmoet bijvoorbeeld Jan Michiel (1828). In de jaren 1880 verruilde deze landbouwer het vertrouwde dorpse Munstergeleen voor het onbekende van Maastricht, waar hij als dagloner een nieuw bestaan opbouwde. Of neem zijn zoon Peter Laurens (1866), die als arbeidsmigrant meer dan tien jaar lang vertoefde in het Duitse Ruhrgebied en terugkeerde naar de eerste grootindustriële stad van Nederland, en diens zoon Peter Jozef (1894), die net als enkele andere familieleden arbeider werd bij nakomelingen van schoorsteenaristocraat Regout en daarna jarenlang zwoegde in de zinkwitfabriek Eijsden. De voornaamste protagonist is Antoon Peter (1925): meester-meubelmaker en ondernemer in het stadsdeel Wyck, vorst van carnavalsvereniging De Keemeleers, en politicus.

Deze kleine verhalen, gelardeerd met anekdotes en inzichten die nu eens aangrijpend en dan weer grappig zijn, worden geplaatst tegen grotere lokale en regionale decors in binnen- en buitenland. Dat gebeurt op een cd, in het bijbehorende koffietafelboek, in een mini-tentoonstelling en live op het podium. Veurvaajers voorziet in samenwerkingen en strategische allianties met betrouwbare en deskundige partners in zowel de muziek- als de cultuursector, zoals mastering engineer Wessel Oltheten, fotograaf Roy Soetekouw en het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Het project wordt onder meer door Pop in Limburg en de Provincie Limburg ondersteund met de Makersregeling.

Meer weten over maakproces en inspiratiebronnen? Luister dan deze aflevering (15-12-2021) in de Podcast-serie Lyrisch van popjournalist Tom Janssen:

Soetekouw schoot bovenstaande foto van Chris tegen de achtergrond van een ontwerp uit de oude decorboeken van aardewerkfabriek De Sphinx. Het door Soetekouw ontworpen projectlogo toont twee ankerplaatsen in de geschiedenis van de familie Dols: het oude kerkje in Munstergeleen en de woonflat Cité Ouvrière in Maastricht, die bestemd was voor de arbeiders van Regout.