Over

DOLS is het muzikale project waarvan Chris Dols (1985) de drijvende kracht vormt. Net als zijn tweelingbroer Stijn, die vaak van de partij is, heeft hij Limburgse roots maar woont hij in Nijmegen. DOLS staat garant voor melodische gitaarsongs over vallen en opstaan, verliezen en winnen, geloven of toch niet, kortom: het grillige leven van alledag. Verwacht als afspiegeling van deze weerbarstigheid geen gepolijste tracks die altijd keurig volgens de wetten en regels van de popmuziek zijn geschreven, maar onbevangen en soms dwarse en rafelige liedjes met ziel uit het zuiden van het land.

Met drie platen – de naamloze debuut-EP (2016), debuutalbum “Two & One” (2019) en de EP “HQ Live and Unplugged” (2020) – op zak speelden en self-releaseten Chris en Stijn zichzelf in enkele jaren tijd vanuit hun woonkamers naar optredens zoals dat op het Valkhof Festival (2019). Ze opereerden daarbij geheel op eigen kracht, zonder platenbaas of manager of boeker of plugger, en zonder jarenlange muzikale opleiding en grote budgetten.

De uitgebrachte platen brachten de broers ondanks of misschien wel juist dankzij die authenticiteit en onafhankelijkheid veel moois: op een haar na en dus nét niet in een uitverkocht Poppodium Doornroosje in het voorprogramma van het Belgische Novastar, maar wél andere concerten op inspirerende locaties, gloedvolle recensies, en achtergrondartikelen in zowel Gelderse als Limburgse media. Zo groeide het centrale bereik, van huis en straat naar de stad, de regio en twee provincies. Begin 2020 sleepten de broers een nominatie in de wacht voor Beste Nieuwkomer bij de 3voor12 Gelderland Awards. Op dat moment werd er al gewerkt aan de (pre)productie van de vierde plaat “Veurvaajers”, wederom een langspeelalbum, dat in april 2022 is verschenen. Van Pop in Limburg en de Provincie Limburg kregen de broers er de Makersregeling voor. In de lente van 2022 stonden ze met hun band in het voorprogramma van zanger, songschrijver en gitarist Anne Soldaat en op het Bevrijdingsfestival Limburg.

Ultieme dromen? Chris: “In 2013/2014 waren we nog niet staat om fatsoenlijk een akkoord aan te slaan, laat staan zelf nummers te schrijven of een plaat op te nemen. We koersen bovendien niet op basis van een heilig masterplan en klampen ons evenmin vast aan torenhoog opgeschroefde ambities. Maar als we toch ooit zouden kunnen spelen op het magnifieke Pinkpop, waar we al sinds onze tienerjaren heen gaan. Dat zou ultiem zijn! In dit opzicht is het onwijs gaaf dat we bijvoorbeeld in juli 2019 tijdens de Vierdaagse Feesten op het Valkhof Festival hebben gestaan tussen grote namen als de Ierse band Fontaines DC. En dat we in 2022 mochten openen voor gitaarlegende Anne Soldaat”.

Voor wat het waard is: de gebroeders Dols maken muziek, niet omdat er een hele carrière op rust, maar omdat ze via die muziek zichzelf willen ontdekken en de wereld die hen omringt. Chris is historicus en erfgoedspecialist en is als liedjesmaker ook lid van het Limburgse collectief Troubadours van de Toekomst. Stijn is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.